
Mamuty były koprofagami
10 czerwca 2010, 09:00Mamuty jadały własne odchody, były więc koprofagami. Świadczą o tym znajdujące się wewnątrz kału owocniki z askosporami grzybów Podospora conica, które w normalnych warunkach bytują wyłącznie na jego powierzchni. Oprócz konsumpcji nie ma innego sposobu, by mogły się tam dostać. Nieobecność kwasów żółciowych świadczy o tym, że był to kał mamutów (Quaternary Science Reviews).

Praczłowiek starszy o trzy miliony lat
6 listopada 2010, 10:26Wizja ewolucji człowieka i hominidów nieustannie się zmienia, dzięki nowym odkryciom archeologicznym i pojawieniu się nowych metod, jak analiza genetyczna. Kiedy jednak połączy się oba źródła wiedzy przy pomocy metod matematycznych, dopiero pojawiają się rewelacje!

Obrazują bakterie, podszywając się pod glukozę
19 lipca 2011, 13:02Naukowcy z Georgia Tech i Emory University opracowali nową rodzinę kontrastów do obrazowania, które wnikają do komórek bakteryjnych, podszywając się pod glukozę. Czynniki te, nazywane bazującymi na maltodekstrynie sondami do obrazowania (ang. maltodextrin-based imaging probes), pozwalają odróżnić infekcje bakteryjne od innych chorób zapalnych.

Intel i Microsoft planują atak na iPada
18 kwietnia 2012, 10:36Jeden z tajwańskich producentów sprzętu elektronicznego twierdzi, że Intel i Microsoft mają zamiar przeprowadzić gwałtowny atak na rynkowe pozycje iPada. Obie firmy ściśle współpracują zarówno ze sobą jak i z producentami sprzętu, a celem tej współpracy jest podbicie rynku tabletów

APT1 to Jednostka 61398?
19 lutego 2013, 10:51Firma Mandiant uważa, że chińska grupa Advanced Persistent Threat (APT1) jest w stanie skutecznie działać od wielu lat, gdyż jest powiązana z armią ChRL. Co więcej, z analiz specjalistów Mandianta wynika, że APT1 może być tożsama z Jednostką 61398 chińskiej armii

Nowy, ekologiczny, sposób uzyskiwania paliwa wodorowego
13 grudnia 2013, 10:30Naukowcy z Uniwersytetu w Lyonie opracowali nowy sposób wydzielania wodoru z wody. Naśladując naturę, wykorzystują do tego oliwin.

Orzechy włoskie poprawiają funkcje poznawcze
22 stycznia 2015, 11:36Jedzenie orzechów włoskich może poprawiać wyniki uzyskiwane w testach poznawczych, w tym pamięciowych, na koncentrację uwagi i szybkość przetwarzania informacji.

Słodzone napoje wiążą się z większą ilością tłuszczu brzusznego
13 stycznia 2016, 12:43U dorosłych w średnim wieku regularne picie słodzonych napojów wiąże się z większą ilością tłuszczu brzusznego, a ten zwiększa ryzyko różnych chorób, w tym cukrzycy czy chorób serca.

Resztki drewna na plaży zagrażają rozmnażającym się żółwiom
10 kwietnia 2017, 12:09Naukowcy z Uniwersytetu w Exeter i ze Stacji Biologicznej Doñana w Sewilli odkryli, że odpadki drzewne po wycince lasów w Kolumbii zagrażają kluczowym etapom cyklu życiowego narażonego na wyginięcie żółwia skórzastego (Dermochelys coriacea). Wpływają one zarówno na mające złożyć jaja samice, jak i na świeżo wyklute młode.

Przekaz trafił, ale nie do tych, co trzeba
6 marca 2018, 11:31Przekaz medialny dot. spalenia największej na świecie ilości kości słoniowej odbił się szerokim echem, ale wszystko wskazuje na to, że trafił głównie do odbiorców z Zachodu. Ci, do których powinien dotrzeć (kłusownicy, handlarze z czarnego rynku), najczęściej w ogóle się z nim nie zetknęli.